Τι είναι η ΧΑΠ;

Η ΧΑΠ – που ονομάζεται και εμφύσημα ή χρόνια βρογχίτιδα – είναι μία νόσος των πνευμόνων που μπορεί να προληφθεί. Προκαλείται από τη μακροχρόνια εισπνοή ρύπων, κυρίως του καπνού του τσιγάρου, και η οποία επιδεινώνεται με το χρόνο και μειώνει μόνιμα την ικανότητα του ατόμου να αναπνέει σωστά και να διατηρεί μια δραστήρια ζωή.

Όταν έχετε ΧΑΠ, ο αέρας δεν εκπνέεται εύκολα από τους πνεύμονες γιατί οι αεραγωγοί βρίσκονται σε μόνιμη συστολή. Αυτό κάνει τον αέρα να παγιδεύεται μέσα στους πνεύμονες, καθιστώντας την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τη σωματική δραστηριότητα. Αυτή η απόφραξη των αεραγωγών, οδηγεί σε παγίδευση του αέρα και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και σας εμποδίζει να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΧΑΠ δεν είναι άσθμα, είναι μία τελείως διαφορετική πάθηση. Η επίδραση του άσθματος στην αναπνοή είναι συνήθως αναστρέψιμη σε αντίθεση με τη ΧΑΠ που δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη. Απαιτείται η σπιρομέτρηση για να κάνουμε την διάγνωση της ΧΑΠ.

ΑΙΤΙΕΣ

Το κάπνισμα είναι η βασικότερη αιτία της ΧΑΠ. Ακόμα κι αν κάποτε καπνίζατε και τώρα το έχετε διακόψει επιτυχώς, οι πνεύμονες σας μπορεί να έχουν ήδη πάθει βλάβη που οδηγεί σε ΧΑΠ. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, γενετικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ΧΑΠ.

Η ΧΑΠ προσβάλλει σχεδόν 210 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίας, πολλά εκ των οποίων δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή τη νόσο.

Πώς σας επηρεάζει η ΧΑΠ; Κάποιες μέρες νιώθετε την επίδραση της ΧΑΠ περισσότερο από άλλες. Καλό είναι να γνωρίζετε το πώς η ΧΑΠ επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή ώστε να μπορείτε να παραμείνετε υγιείς και δραστήριοι.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όταν η ΧΑΠ επηρεάζει τους πνεύμονες, μπορεί να νιώσετε ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ όπως:

  • δύσπνοια στη διάρκεια μιας δραστηριότητας
  • κόπωση
  • βήχα
  • παχύρρευστες  βλέννες με αύξηση της δύσπνοιας

Όλα αυτά είναι τυπικά ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ της νόσου και αποτελούν το βασικότερο λόγο γου ο ιατρός σας υποπτεύεται ότι  μπορεί να έχετε αυτή την πάθηση. Τα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ μπορούν να ελεγχθούν σε συνεργασία με τον ιατρός σας, με τη λήψη των φαρμάκων σας και με αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι  ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ του αναπνευστικού είναι συχνές σε άτομα με σοβαρή ΧΑΠ. Αυτές οι ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ μπορεί να είναι πιο σοβαρές και να διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο. Δεν είναι φυσιολογικό να έχετε συχνές ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ του αναπνευστικού, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να το αγνοήσετε γιατί θα επιδεινωθούν τα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. Όταν χειροτερεύουν τα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, κινδυνεύετε να παρουσιάσετε παρόξυνση.

Σε μια τυπική παρόξυνση της ΧΑΠ , η  δύσπνοια μπορει να εντονοτερη και ο βήχας και η παραγωγη βλεννας αυξανονται.

Αντμετωπιστε τη ΧΑΠ.Επειδη η ΧΑΠ ειναι μια προδευτικη χρονια παθηση , δεν υποχωρεί  απο μόνη της. Γι’ αυτο ειναι σημαντικο να λαβετε καποια μετρα για τη φροντιδα της υγειας σας και να κανετε ενα προγραμμα μαζι με τον ιατρο σας.   

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΑΝ:

–  Αποβαλλετε περισσοτερες βλεννες απο ο, τι συνηθως

–  Οι βλέννες αλλάξουν χρωμα και γινουν πρασινωπές η κίτρινες

–  Εχετε αιμοφυρτα πτυελα

–  Εχετε πυρετο , ριγη , πονους η κοπωση

Τα φαρμακα:

Υπαρχουν διαφορα φαρμακα για την αντιμετωπιση των συμπτωματψν της ΧΑΠ.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Λαμβανονται τακτικα καοημερινα ωστε να μην αρχισετε να νιωθετε και να μην εχετε τοσες παροξυνσεις.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Λαμβανονται οταν τα συμπτωματα επιδεινωνται ξαφνικα για να σας βοηθησοθν οτη δυσπνοια Συνεργαστειτε με τον ιατρο σας για να διακοψετε το καπνισμα , κανετε εμβολια , προλαβετε τις λοιμωξεις και αντιμετωπιστε τις παροξυνσεις.

ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚOI , ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *