ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Η κλινικη εικόνα της γρίπης έχει περριγραφεί ηδη απο τον Ιπποκράτη το 412 π.Χ. και εκτοτε, περα απο την τακτικη ετήσια εμφάνιση της τον κατα καιρούς επιδημικό της χαρακτήρα , έχει σημειωθει ικανός αριθμός πανδημιών ανα τους αιώνες. Η εμφάνιση των επιδημιών και πανδημιών γρίπης καθώς και η νοσογόνος των ιών της οφείλετται στα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και στο  ευμετάβλητο γονιιδίωμα τους, γεγονός που δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ως προς την επιδημιολογική επιτήρηση και πρόληψη της νόσου, καθώς η συνολική δομή του ιού της γρίπης του προσδίδει μια διαρκή δυναμική εξέλιξης προς συνεχή δημιουργία νέων στελεχών.

ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ 1918-19

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΓΡΙΠΗ 1957-58

ΓΡΙΠΗ HONG-KONG 1968

ΡΩΣΙΚΗ ΓΡΙΠΗ   1977-78

(Οφειλόταν σε εναν ελαφρά διαφοροποιημένο υπότυπο Η1Ν1 που πιθανόν διέφυγε απο εργαστήριο , και στοίχισε τη ζωή σε 700.000 ανθρώπους παγκοσμίως.)

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ 1997-2008

ΠΑΝΔΗΜΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ 2009

Η γρίπη των χοίρων είναι μια μορφή γρίπης που προσέβαλλε αρχικά τους χοίρους. Το 2009 μια μετάλλαξη της γρίπης των χοίρων μεταφέρθηκε στον άνθρωπο και προκάλεσε την πανδημία γρίπης των χοίρων 2009

Ειδικότερα, τα ερωτήματα που απασχολούν είναι το τι περιμένουμε από τον εμβολιασμό, πότε πρέπει να γίνεται, όπως και ποιοί έχουν πρωταρχική ανάγκη τέτοιου εμβολίου.

Η  γρίπη είναι μια ίωση και οφείλεται στον ιό της που μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως δια μέσου της αναπνευστικής οδού. Δηλαδή, μεταφέρεται με τα σταγονίδια που σκορπίζονται στο περιβάλλον με το φτέρνισμα, ή με τον βήχα κάποιου που έχει φανερή ή και κρυφή ίωση (δηλαδή έχει γρίπη, πριν αυτή εκδηλωθεί). Ακόμη, μεταφέρεται εύκολα από τα αντικείμενα που έχουν μολυνθεί, δηλαδή έχουν μολυσμένα σταγονίδια όπως χαρτιά, εφημερίδες, γραφεία, ποτήρια, ή ακόμη και από τις συνήθεις χειρονομίες για καλημέρισμα από τον έναν στον άλλον.

Ο χρόνος που χρειάζεται συνήθως για να γίνει η επώαση σε κάθε οργανισμό ποικίλει, συνήθως από 1-4 ημέρες, ίσως και λίγο αργότερα και γι’αυτό συχνά είναι κάποιος προσβεβλημένος και δεν εμφανίζει άμεσα συμπτώματα γρίπης. Ασθενείς με γρίπη παρουσιάζουν συνήθως πυρετό περισσότερο από 38c, πονοκέφαλο και μια έντονη κακουχία. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν μερικές ημέρες και περνούν χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές αφήνοντας όμως μια κούραση σε πολλούς για αρκετές ακόμη ημέρες. Εάν όμως νοσήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας ή με γενικότερα προβλήματα υγείας, συνήθως αναπνευστικά ή καρδιολογικά, τότε είναι δυνατόν να εξελιχθεί περισσότερο και να υπάρξει ανάγκη ειδικής ιατρικής μέριμνας.

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Το αντιγριπικό εμβόλιο παρασκευάζεται από αδρανοποιημένους ιούς της γρίπης και θεωρείται παθητική ανοσοποίηση. Η σύνθεση του εμβολίου προπαρασκευάζεται ξεχωριστά κάθε χρόνο και γι’αυτό επιβάλλεται η ζήτηση και η χρήση του ετήσιου εμβολίου που αναγράφεται στο κουτί. Η παρασκευή του έχει ευτυχώς επισημοποιηθεί απόλυτα και είναι  κάτω από την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ενδείκνυται σε άτομα με:

  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Βρογχεκτασίες
  • Βρογχικό άσθμα
  • Ινοκυστική νόσο του παγκρέατος
  • Χρόνια νεφρική  ανεπάρκεια ή νεφροδικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλα μεταβολικά νοσήματα
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Σε άτομα άνω των 65 ετών
  • Σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που παρέχει φροντίδα υγείας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για τη εμφάνιση γρίπης
  • Σε τροφίμους ιδρυμάτων και άλλων κλειστών χώρων και
  • Σε άτομα που θα ταξιδέψουν σε περιοχές με επιδημία γρίπης

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης πρέπει να γίνεται στις αρχές Οκτωβρίου, εφ’όσον από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο υπάρχουν συνήθως περίοδοι με εξάρσεις γρίπης που θα αναχαιτιστούν σημαντικά, εφ’όσον μεγάλος αριθμός ατόμων έχει υποστεί την επίδρασή του.

Η δόση που συνιστάται σε ενήλικες ασθενείς είναι μια δόση του 0,5ml και οι ανεπιθύμητες ενέργειες  που εμφανίζονται μετά από τη χορήγησή του περιλαμβάνουν ήπιες τοπικές αντιδράσεις, πυρετό μυαλγίες και καταβολή (12 ώρες μετά τον εμβολιασμό). Σπανιότερα αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις που σχετίζονται με αλλεργία στο λεύκωμα του αυγού. Το αντιγριπικό  εμβόλιο μειώνει την πιθανότητα να μολυνθεί ένα άτομο από τον ιό της γρίπης ή εάν μολυνθεί να εμφανίσει τη λοίμωξη με πολύ ήπια εικόνα. Σε εμπύρετες καταστάσεις θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης επιβάλλεται να γίνεται κάθε χρόνο από το τέλος Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο, εφ’όσον οι πρώτοι μήνες του χειμώνα είναι οι πιο συνηθισμένοι για την ανάπτυξη μιας γενικότερης συμμετοχής στην ασθένεια αυτή. Σε ειδικές μάλιστα περιπτώσεις ατόμων με έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό θα είναι να γίνεται κι ένα δεύτερο εμβόλιο τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Ώστε ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης αποτελεί ένα μοναδικό τρόπο πρόληψης μιας ασθένειας που ταλαιπωρεί με το δικό της τρόπο ένα μεγάλο αριθμό ατόμων κάθε χρόνο. Επομένως προφυλαχτείτε, εξαρτάται από εσάς.

Η συνταγογράφηση των εμβολίων πραγματοποιείται με μηδενική οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο ιατρείο μου στο τηλέφωνο – 6978897470.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *